onsdag 20. august 2008

Russland bryter med NATO

Russland bryter samarbeidet med NATO i kjølvannet av krigen i Georgia.

Det er usikkert i hvor stor grad dette vil ha noen praktisk betydning, men det er interessant å se hvordan Russland etter hvert er begynt å opptre som en supermakt igjen. Russlands interesser settes først, og de virker å ture fram som de selv vil. Samtidig ser man at klimaet for utenlandske investorer i Russland blir vanskeligere, noe rettskjennelsen mot Telenor nylig er et eksempel på. Saken rundt BP et annet.

Makteliten i Kreml samler stadig mer av makten rundt seg selv - Putin utnevnte nærmest sin egen etterfølger.

Den nyvunne oljerikdommen fra de senere år er blitt brukt til en massiv gjenoppbygging av det russiske forsvaret. Dette merkes godt på den sterkt opptrappede militære aktiviteten i norske farvann og i Atlanteren.

Er vi vitne til den russiske bjørn som våkner?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er ikke uventet. Hvor lenge kan USA omringe Russland med rakettsystemer og militære baser. Hvor mange av Russlands naboland skal kjøpes opp før vi ser en reaaksjon. Nå, når gamle sovjet reublikker blir for fullt dratt inn i slikt og i tillegg at de får opplæring og grønt lys av usa til å bruke bomber og raketter, vel alt som er mot en befolkning med russisk statsborgerskap og dette på grensen til Russland. Slike aksjoner må ha en reaksjon, noe vi var vitne til nå nettopp. Jeg håper virkelig at nordmenn våkner opp og endelig skjønner at man ikke kan tro alt som står i VG. Redaksjonen i alle norske medier er kontrollert av regjeringen som igjen er kontrollert av den Amerikanske regjering.Så våkn opp, jeg sier ikke at Russland er de gode her, men atr USA som vanlig er faktisk mye verre. De har ikke flere soldater eller unskyldninger til å spytte på Russland og dens interreser, så nå blir bilige luddere som Saakashvili brukt til å gjøre drittjobben for dem.

Anonym sa...

Det er vel heller du som må våkne fra
dine konspirasjonsteorier.
Er det mulig å være så langt ute på jordet?? Det er de tidligere sovjet republikkene selv som vil inn i NATO, og det skjønner jeg godt etter hvordan Russland oppfører seg.
Truer naboer med militære aksjoner, skrur av energi forsyninger til Ukraina, pluss mange andre eksempler på bølle aktiviteter.

Du hadde sikkert hatt en helt annen tankegang hvis du hadde foreksempel bodd i Litauen...

Anonym sa...

Alle har ei mening å diskuterer, alle blir litt redd og alle får mer respekt for usa og russland. Situasjonen er uoversiktlig og minner om andre utbrudd, men det er som sør-osettere sier, 1500 menneskeliv for politikk :) For en vakker verden

Anonym sa...

Alle dere har gode poeng og innspill. Men noe mer relevant for oss er Norges rolle videre i denne saken. Norge og Russland har gode relasjoner bygd opp over de siste årene, og et stort politisk ansvar kommer med dette. At Russland nå kommuniserer direkte med Norge i forbindelse med bruddet med NATO. Hvordan vil Norke og Jonas Gahr Støre reagere og spille sine kort riktig?